Mai nap: szombat, 16 febr. 2019
Itt Vagyok:     Címlap Kereskedelmi partnereink Meditherm falfűtés
Meditherm falfűtés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: jadmin   
2010. november 11. csütörtök, 10:06

 

Számos családi házban tervezzük, kivitelezzük a Meditherm rendszerrel kiépítésre kerülő falhűt, falfűt rendszereket, megrendelőink megelégedésére. A rendszerrel "hagyományos" radiátoros fűtéshez képest 20-25%-s energiamegtakarítás érhető el (gáz). A rendszer mivel alacsony hőmérséklettel működik, kiválóan csatlakoztatható gáz kondenzációs kazánokhoz, geomtermikus rendszerekhez is.

 

A HŐSUGÁRZÁS - MINT A KIVÁLÓ KOMFORTÉRZET ELÉRÉSÉNEK HATÉKONY MÓDJA
Ön bizonyára ismeri a hagyományos központi fűtéses rendszereket, amik oly módon fűtenek, hogy a helyiségek levegőjét felmelegítve, azt - a fajsúlykülönbség elve alapján - cirkuláltatják. A hőérzeti kutatások ugyanakkor rávilágítanak arra, hogy komfortérzetünk szempontjából a levegő hőmérsékleténél van egy fontosabb tényező is: a melegsugárzás érzékelése. Ennek jelenlétében ugyanis az ember hőérzete alacsonyabb környezeti hőmérsékletet igényel, ugyanakkor komfortérzete mégis biztosított.

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS   1998. FEBRUÁR
A Meditherm® falfűtést már több éve használó magyar családokat arról kérdezték, mi a véleményük arról a sajátos komfortérzetről, amit a rendszer nyújt. A felmérés igazolta, hogy a Meditherm® falfűtés által elérhető hőérzettel a felhasználók nagyon elégedettek (79% nagyon kedvezőnek, 21% viszonylag kedvezőnek értékelte).

Gondoljon csak egy tavaszi felhős napra. Kellemetlen. Aztán a felhők mögül kibújik a Nap és bár a környezeti hőmérséklet nem változik, mégis kellemes meleget érzékel. A Meditherm® falfűtés működésekor is hasonló történik, csak zárt térben. A felmelegített falfelület a hőt legnagyobb részben sugárzással adja át a helyiségben tartózkodóknak (biztosítva a kiváló komfortérzetet), miközben a helyiségek levegőjének hőmérsékletét 2-3°C is csökkenthetjük a hagyományos rendszerekhez képest.

NAGYOBB TELJESÍTMÉNY
A padlófűtéses rendszerek csak 80-100W/m hőleadásra képesek, mert a padló hőmérséklete a láb érzékenysége és egészségügyi okok miatt csak 29°C lehet. Ugyanakkor a Meditherm® falfűtésnél a 6mm-es külső átmérőjű polietilén csőrendszerben 45-50°C-os melegvíz kering, így a fal felületi hőmérséklete jóval magasabb (38-40°C), ezért a 200-240W/m hőleadás is biztosítható. Ezáltal a legtöbb esetben a rendelkezésre álló falfelületek kielégítik az épületek hőigényét, vagy ha mégsem, akkor a Meditherm® rendszer kiválóan alkalmas a mennyezet illetve a padló megfűtésére is.

Megtudtuk azt is, hogy a megkérdezett családok, tapasztalataik alapján és %-os arányban mennyire tartják energiatakarékosnak az egyes fűtési rendszereket. Íme az eredmény.

ENERGIATAKARÉKOSSÁG
A falfűtéssel elérhető hőmérséklet csökkentési lehetőség már önmagában 12-15%-os energiamegtakarítást jelent. Ezen túlmenően, mivel a helyiség levegő hőmérséklete függőleges irányban lényegesen egyenletesebb, mint a konvekciós fűtéseknél, a további megtakarítás kb. 5-8%. A padlófűtéshez képest lényegesen gyorsabb szabályozás átlagosan 5%-ot jelent. Annak ellenére tehát, hogy a külső fal fűtése esetén a külső tér felé hőveszteség alakul ki (kb. 10W/m2 többletveszteség a fűtött falfelületen), összességében mégis kisebb energiafelhasználás szükséges.

ELEGÁNSAN REJTETT BEÉPÍTÉS (amely a Meditherm® hőfóliával láthatóvá tehető)
A Meditherm® falfűtés kifejezett előnye, hogy a rögzítősínekkel a közvetlen falazatra erősített és normál vakolattal eltakart "csőkígyók" egyáltalán nem láthatóak, így a rendszer a helyiségek értékes használati teréből nem foglal helyet és esztétikailag sem zavaró.
Különösen jelentős lehet ez íves fallal tervezett helyiségek (gyakran pl. nappalik) vagy tetőtéri ferdesíkok esetén, ahol az optimális megoldást jelentheti. Természetesen kihasználható ez az előny szállodák, üzletek, galériák, uszodák, templomok, exkluzív belsőépítészeti megoldások elegáns kivitelezésére, vagy akár gépkocsilehajtók fűtésének megoldására is.

ÉLETTANI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSOK
A lakótér alacsonyabb hőmérséklete pozitívan hat a vegetatív idegrendszerre, az ember közérzetileg frissebbnek érzi magát és nő az agy teljesítőképessége. Orvosi szempontból figye- lemreméltó, hogy Meditherm® falfűtésnél a helyiségek porterhelése jelentősen csökken a légventilláció hiánya miatt, ami különösen asztmás és porallergiás kisgyermekek jelenléte esetén már a tervezésnél fontos szempont lehet.

A RENDSZER KIVITELEZÉSE
A jó hőátadó képességű műanyagból e célra gyártott (ISO 9002) és Meditherm® felirattal ellátott hajlékony csőregiszterek (DIN 16 766 - PE) elsősorban az épület külső falának belső felületére, közvetlenül a téglaszerkezetre kerülnek felszerelésre egyszerűen használható rögzítősínek segítségével.

A falszerkezet hőátbocsátási tényezője (k-érték) maximum 0.5 W/m2K lehet, amely elvárást a leggyakrabban használt falazóelemek általában teljesítik. Egyéb esetekben ezt az értéket külső vagy belső hőszigetelő réteggel kell biztosítani.

A Meditherm® rendszernél a szükséges vakolatvastagság 10-15 mm. A csőalapanyag miatt alkalmazható a hagyományos mészhabarcs, de az egyéb összetételű vakolóanyagok is.

A vakolatba, a durvázást követően, a simítóréteg felhordása előtt, egy üvegszálas rabicháló kerül bedolgozásra, amely megakadályozza a műanyag csövek hőtágulási feszült ségéből eredő repedezést. Lehetőség van a fűtőcsöveknek gipszkartonba vagy csempeburkolat alá történő elhelye- zésére is. A Meditherm® falfűtés szerelése könnyen megtanulható, a fűtőcsövek kötését a legtöbb szerelő által már jól ismert polifúziós hegesztési eljárás biztosítja.

A csőregisztereket fűtővízzel ellátó 20 mm külső átmérőjű, azonos alapanyagú, hőszigetelt osztócsövek a padlófűtési rendszereknél már ismert szintenkénti osztó-gyűjtőről indulnak és a padlószerkezetben vagy a falszerkezetben kerülnek elhelyezésre.

Légtelenítési problémák a regisztercsövek kapillaritása és az elosztócsőben lévő nagy tömegáram miatt nincsenek, s a rendszer átöblítéses feltöltése biztosítja a légmentességet.

A rendszerben alkalmazott műanyag nem teljesen védett az ismert oxigéndiffúzió ellen. A védelem módjának megválasztása során figyelembe kell venni a beépítésre kerülő berendezési tárgyak, csövek és szerelvények gyártóinak a garanciával kapcsolatos előírásait.

Hidegburkolatú helyiségekben, ahol a burkolatból származó hőérzet miatt igényeljük a "meleget", lehetőség van a rendszer padlófűtésként történő alkalmazására is. Ekkor azonban nem szükséges az ismert, padlófűtéseknél megszokott 13 cm vastagságú fűtőbetonréteg, 5 cm is elegendő.

A Meditherm® falfűtés egyaránt alkalmazható új építésű, illetve felújításra kerülő épületek fűtésére, mint alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer . Különösen alkalmas a természetes energiák illetve a kondenzációs fűtéstechnikák használatára.

Lényeges, hogy a Meditherm® rendszer garancia- tartásához szükséges, hogy szakképzett tervező tervezze, illetve a Rendszergazda által díjmentesen kioktatott - erre jogosított - szerelő a technológiai előírások betartásával végezze a kivitelezést, majd nyomáspróbát végezzenek a rendszeren, aminek eredeti hitelesített példányát a Rendszergazda megkapja.

BEFEKTETÉSI KÖLTSÉGEK
Az ön érdeklődésére is számítva elkészítettük a Meditherm® falfűtés "anyagár"-összehasonlítását egyéb fűtési rendszerekkel. A méretezést ugyanazon családi házra végeztük el 1997-ben és 1998-ban is. Az eredményt egy aránytáblázatban foglaltuk össze, amely a Rendszergazdánál és a Képviseleteknél rendelkezésre áll. Kérjük tájékozódjon!

NYÁRON HŰTÉSRE HASZNÁLHATÓ
A működési elv megegyezik a fűtésével, de ez esetben az előremenő víz hőmérséklete 14-16°C, amely léghuzat és porterhelés nélküli, kellemes 26-27°C szobahőmérsékletet biztosít. A sugárzó hatás hőérzete miatt ezt a hőmérsékletet kb. 2°C -kal alacsonyabbnak, kellemesen hűvösnek érezzük.

Az elérhető hűtőteljesítmény kb. 80 W/m2, tehát kisebb, mint a fűtőteljesítmény , ezért ebben az esetben a regisztereket célszerű a nagyobb felületű mennyezetre felhelyezni, ahol a hűtőhatás jobban érvényesül. A víz visszahűtését hűtőgéppel vagy természetes energiával lehet biztosítani.

GYORSABB SZABÁLYOZÁS
A Meditherm® falfűtést nagyon gyors szabályozhatósága még értékesebbé teszi. Ennek alapja, hogy a rendszer kis belső átmérőjű csőrendszerében lényegesen kevesebb melegvíz cirkulál a hagyományos fűtési rendszerekéhez képest (pl. a lapradiátoros rendszernek kb. 70%-a), ezért a felfűtési időszak rendkívül rövid. A sugárzó hőt hamar érzékelhetjük a vékony (2-7 mm-es) vakolattal fedett fűtőcsövek felől.

Ezen kívül a rendszerhez olyan osztó-gyüjtőket ajánlunk, amely a könnyű szerelésen kívül lehetőséget nyújt a fűtési körök pontos és ellenőrízhető hidraulikai beszabályozására, valamint a helyiségek hőmérsékletének különálló mechanikus vagy automatikus szabályozására.

Módosítás dátuma: 2011. január 21. péntek, 07:56